Spartakiada 2019

5 września 2019

Odbyła się już XV Spartakiada Osób Niepełnosprawnych i Przyjaciół organizowana przez nasz Warsztat. Zawody przeprowadzone zostały na obiekcie sportowym w Gminnym Ośrodku Kultury w Małym Rudniku k/Grudziądza i zgromadziły kilkaset osób z różnych miejscowości.

Do zmagań sportowych przystąpiło 14 placówek: Polski Związek Niewidomych – Warsztat Terapii zajęciowej w Toruniu, WTZ „Arkadia” Toruń, WTZ „Karczemka” Otłoczyn, WTZ przy PZN w Bydgoszczy, Warsztat Terapii Zajęciowej z Mroczy, Chełmna, Gruty, Kętrzyna, Kowalewa Pomorskiego, Łasina, Solca Kujawskiego, Tucholi, Wąbrzeźna i Grudziądza. Łącznie 168 osób z niepełnosprawnością wzięło udział w zawodach, do Grudziądza przyjechali wraz ze swoimi kibicami i opiekunami.

Zmagano się w komkurencjach indywidualnych: biegi, rzut piłeczką palantową, piłką lekarską, rzuty osobiste do kosza, rzut woreczkiem do obręczy, slalom między pachołkami, oraz drużynowych: wielobój i przeciąganie liny. Wielobój drużynowy składał się z sześciu konkurencji, po zsumowaniu wszystkich wyników wyłoniono zwycięzców: WTZ z Grudziądza. Mistrzami w przeciąganiu liny zostali uczestnicy z WTZ w Grucie. W wieloboju indywidualnym zmierzyły się osoby poruszające się na wózkach, rywalizując w trzech konkurencjach.

Atmosfery zawodów dopełniła piękna pogoda. Na wszystkich czekała swojska grochówka oraz deser dla regeneracji. Z roku na rok Spartakiada rozwija się, są nowe konkurencje, poprawiają się wyniki, organizacja. Podczas spotkania nawiązują się relacje, znajomości, jest okazja do wymiany doświadczeń. XV Spartakiada przyniosła dużą dawkę śmiechu, pozytywnego zmęczenia, satysfakcji.

Dziękujemy wszystkim za udział, gratulujemy zwycięstwa, nie tylko tego, które honorowane jest podium, ale przede wszystkim tego wewnętrznego, które sprawia, że jesteśmy z siebie dumni.