Program Pracowni Gospodarstwa Domowego

Instruktor: Mirella Właśniewska

Pracownia ma na celu naukę podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym takich jak: gotowania, przygotowywania różnych potraw.
Powinna uczyć korzystania z przepisów kulinarnych, porcjowania i wydawania potraw.

Uczestnicy powinni poznać sklepy i miejsca, w których robi się zakupy oraz wartości towarów i pieniądza poprzez poznawanie cen, poznawanie terminów przydatności do spożycia, poznawanie informacji o danym towarze poprzez czytanie instrukcji na ulotkach i opakowaniach.

Pracownia ma również na celu naukę korzystania z różnego rodzaju środków czystości oraz umiejętność posługiwania się narzędziami ręcznymi i zmechanizowanymi, takimi jak:

  • roboty kuchenne;
  • krajalnice;
  • kuchenki gazowe;
  • i pozostałego sprzętu będącego na wyposażeniu pracowni.

Uczestnik pracowni ma nauczyć się także przygotowanie stołu i dobierania odpowiedniej zastawy stołowej.
W pracowni będzie przygotowywany posiłek dla pozostałych uczestników warsztatu.

Czystość i przestrzeganie przepisów BHP są warunkiem uczestnictwa w zajęciach gospodarstwa domowego.